Les 7


Ouders en kinderen stellingen

Hoe praat je over drugs en alcohol (voor ouders en kinderen samen).

Praten over alcohol en drugs is niet altijd gemakkelijk. Zowel alcohol als drugs hebben risico’s. Als volwassene ken je de wereld van pubers niet altijd heel goed. De drugs die nu gebruikt worden zijn voor de meeste ouders vrij onbekend. Alcohol kennen ze wel, vaak drinken ze zelf ook wel een wijntje. Hoe leg je kinderen dan uit dat ze dat (nog) niet moeten doen?

Een goed gesprek begint met ervoor te zorgen dat je kennis van zaken hebt. Kijk boven in dit menu om te zien welke drugs er zoals gangbaar zijn in onze regio.

Pubers weten veel beter dan hun ouders wat er speelt op school en in de vrije tijd. Maar pubers kunnen zelf de risico’s in hun eigen leven niet zo heel goed inschatten. Ze willen graag dingen uitproberen. Andere kinderen doen het ook. En ouders weten weinig van wat er allemaal gebeurt in hun wereld.

Dan is het soms lastig praten. Vooral als er emoties bij komen kijken. Het advies is dan ook: praat over drugs en alcohol voordat het moment is aangebroken dat je er samen een geschil over hebt. Goede afspraken over wat er wel en niet mag zijn belangrijk. En het is op zijn minst net zo belangrijk om over en weer te weten hoe je denkt over die afspraken. Is een afspraak echt een afspraak?

We geven hieronder een aantal stellingen. Neem allebei een standpunt in (vóór of tegen) en luister om de beurt naar een argument van de ander.