55 plus vaker naar ziekenhuis door alcohol
“Drie keer zoveel als tien jaar geleden.” Dat is het antwoord op de vraag hoeveel ouderen er in het afgelopen jaar op de eerste hulp terecht kwamen door alcoholgebruik. Het gaat dan vaak om gebroken botten, snijwonden en kneuzingen, die zijn ontstaan na een misstap na een paar wijntjes. Maar het kan ook gebeuren dat patiënten nauwelijks meer aanspreekbaar zijn door hun dronkenschap.
Het eeuwige weekend
Ouderen die met pensioen zijn hebben steeds minder verplichtingen, dus een wijntje aan het einde van de ochtend of van de middag kan best. Wie dat dagelijks doet kan na verloop van tijd ook wel een tweede of derde drankje nodig hebben. Minder verplichtingen betekent vaak ook minder ontmoetingen. En minder verplichtingen betekent ook minder toekomst perspectief. Daar kun je verdrietig van worden. En dan is een extra drankje best troostrijk.
Meer drinken
Sinds de jaren 70 zijn de Nederlanders meer gaan drinken. Van gemiddeld 5 glazen per week naar 18 glazen per week. De ouderen van nu waren de jongeren van toen. Die groep drinkt dus meer alcohol dan de generaties voor hen.
Er slechter tegen kunnen
Dat je als oudere minder hard loopt dan jongere mensen, dat verbaast niemand. Dat ook je lever, je nieren en je hart minder hard kunnen werken dan tijdens je pubertijd, is minder zichtbaar, maar wel goed om in de gaten te houden. Ouderen breken alcohol veel langzamer af dan jongeren. Als ze dezelfde hoeveelheden blijven drinken als vroeger, krijgen ze meer last van alcohol.
Alcohol en medicijnen
Ouderen gebruiken vaak meer medicijnen dan jonge mensen. De lever is dan vaak dubbelop bezig: medicijnen verwerken en alcohol afbreken. Alcohol verwerking krijgt van de lever over het algemeen voorrang boven andere taken. Veel medicijnen werken minder goed als er ook alcohol in het bloed zit. Sommige medicijnen werken helemaal niet in samenwerking met alcohol.
Uitdroging
Ouderen hebben vaker last van uitdrogingsverschijnselen dan jongeren. En hoewel er in bier en wijn veel water zit, drogen mensen die alcohol drinken toch uit. Het lichaam heeft veel water nodig om van de alcohol af te komen.
Dagboekje
Alcoholgebruik is soms lastig in de hand te houden. Goede voornemens struikelen nog wel eens in de waan van de dag. “Minder drinken” is wat vaag. Om je eigen alcoholgebruik in beeld te krijgen is een dagboekje waarin je iedere dag opschrijft hoeveel drankjes je neemt een goed begin.