Wat is een keet?

In Achterberg verstaan we onder een keet: een vriendengroep van 15 jongens en meiden die samenkomt in een schuurtje, een caravan of een verbouwde stal.

Vriendengroep of kleine kroeg?

Een plek waar grote groepen jongeren bij elkaar komen en waar iedereen voor een euro een biertje kan kopen, lijkt al snel op een illegale kroeg.

Waarom kan het één wel en het ander niet?

Waarom mag je wel met 15 man ergens in een caravan zitten en niet met 30 man in een verbouwde schuur? Dat is een vraag waar heel veel juridische en bestuurlijke antwoorden op te geven zijn. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in 2009 een advies uitgebracht over keten uitgebracht. In de gemeente Rhenen nemen we dat advies als uitgangspunt. Daar staat in dat 15 mensen nog wordt gezien als een vriendengroep.

Hoe werkt het in de praktijk?

We hebben al vaak meegemaakt dat de groep te groot werd. Na verloop van tijd had niemand meer overzicht, en was er dus ook niemand meer verantwoordelijk. Wie heeft er dan nog in de gaten of er niet iemand dronken achter het stuur stapt? Wie was het die met zoveel lawaai wegging dat alle buren wakker werden? Het is niet meer bij te houden. Gelukkig lost dit probleem zich bijna altijd vanzelf op. Want bij grote groepen ontstaat vanzelf ruzie tussen de ene groep en de andere en dan splitst de groep zich vanzelf. Of de keet levert zoveel overlast op dat de buurt gaat klagen.

 

Praktische tips

  • Maak een ledenlijst, zodat je weet wie er bij de groep hoort en wie niet.
  • Zorg dat je keet niet te groot is, te veel vierkante meters maakt dat er al snel ook te veel mensen gaan komen.
  • Maak een appgroep van betrokken ouders.
  • Zorg dat de keet een beperkt aantal uren open is en zeker niet vaker dan twee maal per week.